Nyhet -
Genom att utveckla relationerna med Ukraina byggs en gemensam framtid
”Den ryska ekonomin är svag och försämras med krisen. Samtidigt har svenska företag en möjlighet att hjälpa Ukraina i den uppkomna situationen. Det bygger en gemensam framtid.”
Det skriver entreprenören Dan Olofsson i ett debattinlägg i Dagens Industri publicerat den 6 mars 2014:
När jag förra året deltog i Russia Forum i Moskva, som är
Rysslands egen upplaga av Davoskonferensen, var det en sak jag fick ökad insikt
i. De ryska investerarna flyttade hellre sitt kapital utomlands än investerade
det i Ryssland.
Som svensk slogs man av tanken: Hur ska Ryssland kunna locka utländska investerare om inte de egna tror på det egna landets framtid?
De förklaringar som gavs vid direkta personliga samtal med nyckelpersoner var en osäkerhet kring vart Putins styre leder, osäkerhet kring ett stabilt oberoende rättssystem, vad händer med valutaregleringar etc. Kort sagt risken av att en annan variant av sovjetdiktaturen ska återuppstå och att spelreglerna plötsligt ändras.
Ryssland har en ekonomisk elit nära Putin som förstår hur världsekonomin fungerar. BNP i Ryssland är ca 6 procent av summan av USA:s och EU:s BNP. Härtill är den ryska ekonomin primärt uppbyggd på export av olja och gas främst till EU, vilket gör att man är mycket sårbar. Om man därtill adderar att Ryssland varit föga framgångsrik i att bygga upp annan industri, så inser man också att Ryssland framöver är mycket beroende av viljan från inhemskt och utländskt kapital att investera i olika näringsgrenar. Ryssland kan inte utvecklas framgångsrikt om man inte är en del av den globala marknadsekonomin.
En ytterligare faktor är att många ryska investerare snabbt blivit förmögna, vilket innebär att de inte har den långa industriella förankring med åtföljande lojalitet som präglar många svenska företag. Deras kapital är med andra ord mer lättrörligt, vilket man idag märker på orter i världen där exklusiva fastigheter säljs. Detta bidrar också till Rysslands utsatthet.
När så USA:s utrikesminister John Kerry säger att man kommer att isolera Ryssland politiskt, ekonomiskt och diplomatiskt om inte Ryssland trappar ner hoten mot Ukraina, är detta ett förödande scenario för Rysslands utveckling framöver. En nedtrappning av EU:s import av olja och gas kombinerat med att ingen vill investera stänger kort sagt den ryska butiken.
Så hur kommer då Ryssland att agera? Det vet självklart ingen utomstående. Med en stark ledare i Putin som kan uppfattas som irrationell kan utgången vara oviss. Med utgångspunkt från att Rysslands ekonomiska position är svag och att det finns tillräckligt många människor runt Putin som förstår detta, blir slutsatsen mer naturlig:
USA:s och EU:s agerande i att använda ekonomiska vapen istället för militära, kombinerat med att eliten i Ryssland förstår landets situation, kommer med största sannolikhet att desarmera nu aktuell kris.
I Sverige vill vi inte ha ett Ryssland som hotar grannländer. Hur Ukraina-krisen utvecklas är därför väsentligt för oss.
Det begränsade vi i Sverige kan göra som politiker, företagare och medborgare är att vidareutveckla våra olika relationer med ett utsatt Ukraina, så de ser möjligheterna med en fortsatt integration med Europa. Det bygger en gemensam framtid.
Jag tror inte det spelar så stor roll om vi Sverige flyttar några JAS-plan till Gotland. Om däremot svenska företag nu utvecklar de affärsmässiga relationerna med Ukraina, särskilt i de rysstalande delarna, kan vi ge vårt bidrag till att skapa skillnad. Det kan dessutom ske på kommersiellt bra villkor.
Vi företagare är beroende av en fungerande omvärld. Tänker vi nu till kring våra inköp, forsknings- och utveckling, produktion och försäljning och etablerar eller vidareutvecklar kontakterna i Ukraina, kan vi bidra till stabilitet. Ibland behöver man gå mot strömmen. Den invanda reflexen att dra sig tillbaka när media rapporterar om oro, behöver här utmanas.
Dan Olofsson
Entreprenör