Pressmeddelande -
Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik
Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik
Sigma Technology startar det nya kvinnliga programmeringsnätverket Embla med visionen att inspirera fler kvinnor att göra karriär inom embedded programmering och skapa en säker plats för kunskapsdelning och nätverkande. Det första online-eventet äger rum den 24 mars.
Teknikindustrin är en av de sektorer som växer snabbast globalt och i Sverige. IT-sektorn har utvecklats betydligt även under det utmanande pandemiåret. Enligt svenska IT&Telekomföretagens undersökning (2020) kommer det saknas 70 000 experter inom industrin år 2024. Andelen kvinnor som väljer att göra karriär inom teknik och som stannar kvar i branschen minskar fortfarande. Även om fler kvinnor har en civilingenjörsexamen (35% enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ), finns det en lucka mellan kvinnor som väljer datateknik och elektroteknik (11%).
Sigma Technology beslutar därför att starta ett nytt kvinnligt nätverk för att uppmuntra fler kvinnor att välja en karriär inom programmering och inbyggda system. Tina Erlandsson och hennes kollegor vill inspirera studenter och yrkesverksamma att utveckla sig inom programmering och kodning, samt förhindra att kvinnor lämnar branschen.
”Vårt mål är att skapa ett nätverk där kvinnor som jobbar i branschen eller som studerar teknikprogram kan mötas, ha roligt och programmera tillsammans, oavsett på vilket företag eller i vilken industri de jobbar. Vår vision är att inspirera fler kvinnor att göra karriär inom inbyggda system, och skapa en trygg plats för kunskapsdelning och nätverkande i Linköping. Vi kommer att ha praktiska workshops där vi, exempelvis, kan lära oss programmera med Raspberry Pi, men även inspirerande föreläsningar med ledande förebilder från branschen,” säger Tina, en av drivkrafterna bakom Embla-nätverket och systemingenjör på Sigma Technology Mid.
Namnet Embla står för Embedded Ladies Association. Embla var också den första kvinnan skapad av gudarna enligt nordisk mytologi. Den ursprungliga planen vara att starta ett nätverk i Linköping, och sedan expandera till fler städer allt eftersom nätverket blir större. Med det digitala skifte som inträffat under pandemin, kommer det första Embla-eventet hållas online och vara öppet för alla i Sverige. Under kvällen får deltagarna i uppgift att lösa ett kodningsuppdrag samtidigt som de träffar nya människor.
”På Sigma Technology strävar vi efter att upprätthålla en respektfull miljö där människor kan vara som de är. Alla behandlas lika oavsett bakgrund. Vi arbetar aktivt med att vara en attraktiv arbetsplats för både kvinnor och män. Vi ser fram emot det första Embla-eventet och hoppas att många kan delta, ha roligt och programmera tillsammans,” säger Mikael Karlsson, VD på Sigma Technology Mid.
Läs mer om eventet och anmäl dig till det första Embla Coding Quest på sigmatechnology.se/embla.
För mer information, vänligen kontakta:
Tina Erlandsson, Systemingenjör och en av drivkrafterna bakom Embla, embla@sigmatechnology.se.
Mikael Karlsson, VD på Sigma Technology Mid, mikael.karlsson@sigmatechnology.se.
Nataly Lamkén, Kommunikationschef på Sigma Technology, nataly.lamken@sigmatechnology.se.
Om Sigma Technology
Sigma Technology Group, en del av Sigmagruppen, är ett privatägt globalt teknikkonsultbolag med verksamheter runt om i Sverige samt Ungern, Kina, Norge och Ukraina. Sigma Technology har kompetens och kapacitet inom mjukvaruutveckling, inbyggda system, produktinformation och digitala lösningar och har idag närmre 1,000 anställda utöver 1,200 anställda i Ukraina. För mer information, besök www.sigmatechnology.se.
Sigma ägs av Danir AB och har ca 3,600 anställda och ett partnernätverk i nio länder.
Ämnen
Sigma är ett ledande konsultföretag som arbetar för att öka sina kunders konkurrenskraft. För att nå dit kombinerar vi vårt tekniska know-how med ett brinnande intresse för att ständigt utveckla bättre lösningar. Vi är 3 600 medarbetare i nio länder.
Sigma ägs av Danir AB, som är familjen Dan Olofssons holdingbolag.