Pressmeddelande -
Sigma inleder ett nära samarbete med Microsoft och NHI för att utveckla den digitala sjukvården
Sigma IT Consulting har inlett ett nära samarbete med Microsoft och Nordic Health Innovation (NHI) från Storuman för att säkerställa informationshanteringen till och från vårdgivarnas primära medicinska data- och journalsystem i syfte att underlätta för forskningen och effektivisera hälso- och sjukvården genom utbyggnaden av så kallade virtuella hälsorum.
”Tillsammans bygger vi nu med hjälp av Microsofts moln och produktivitetsplattform en egen flexibel växel, som är tänkt att integrera vår information från NHI och Glesmedicinskt Centrum med den svenska sjukhushälsovårdens journalsystem och det nybildade svenska e-hälsokontot HälsaFörMig”, säger Jonas Berggren, ordförande för NHI.Sigma är ett av Nordens ledande leverantörer av innovativa och effektiva IT-lösningar för Internet of Things och molnet.
”Vi ser e-hälsa som ett mycket spännande område för svensk sjukvård och medborgarna och vi är stolta över att leverera innovativa lösningar som bemöter de utmaningar sjukvården står inför. Sigmas samarbete med NHI och Microsoft är avgörande för att förändringar hos medborgarna och sjukvårdsprocesserna blir framgångsrika med nya tekniska lösningar.” säger Bert-Ola Bångman, affärsansvarig på Sigma IT Consulting.
Nyskapande samhällsnytta
”Det här samarbetet med NHI och Microsoft går helt i linje med Sigma’s vision – Expect a better tomorrow. Här kan vi kombinera vårt stora kunnande kring innovationsteknik och Internet of Things för att skapa direkt samhällsnytta, vår Internet of Things plattform baserad på Microsoft-teknik hjälper NHI att snabbt och under kontrollerade former sätta upp nya virtuella vårdrum.” säger David Österlindh, affärsområdeschef Internet of Things på Sigma IT Consulting”.
”Detta projekt ligger dessutom helt i linje med Microsofts ambition att nyskapa och förnya organisationers produktivitet och verksamhetsprocesser”, säger Matthias Ekman, affärsutvecklare Hälso- och Sjukvård på Microsoft.Den nya tjänsten kommer att vara molnbaserad och Microsofts servrar finns placerade inom EU.
”Fokus i utvecklingsarbetet är inställt på säkerhet och dataskydd och installationen kommer att behöva uppfylla såväl Sveriges som EUs krav inom området”, säger Jonas Berggren.
Detta är virtuella hälsorum
Bakom lanseringen av de virtuella hälsorummen står NHI, ett företag som har 20 års praktisk erfarenhet av distansteknik och virtuell hälsovård i extrem glesbygd och som har utvecklats i nära samarbete med Västerbottens läns landstings forskningsorganisation GMC (Glesbygdsmedicinskt Centrum) i Storuman.
Ett virtuellt hälsorum är ett skräddarsytt obemannat hälsorum, som är öppet dygnet runt för vårdtagare i glesbygd. Framtidens virtuella hälsorum kommer även att kunna installeras i det egna hemmet eller via mobilen. Läkare eller annan vårdpersonal kan vid behov kopplas upp via videolänk och rummet är utrustat med en mängd apparater. Här kan alla patienter gå in och exempelvis kontrollera blodtryck och ta blod-, blodsocker- och Waranprover. Apparaterna är via en central server sammanlänkade med distriktsläkarna och sjukvårdens journalsystem. Framöver kommer rummen även att utrustas med robotteknik, planerings- och dimensioneringsverktyg samt en app för diabetiker.
25 år före resten av världen
Norra Sveriges regioner och kommuner har samlats kring en gemensam sjukvårdspolitisk plan och vision med målsättningen att det inom två år ska finnas minst ett 20-tal liknande virtuella hälsorum i de fyra nordligaste länen. Två av dessa är via NHI redan igång i Storuman och Gällö, samtidigt som ett nytt hälsorum i Ragunda startar inom kort.
”De samhälleliga vinsterna är många. Framförallt sänks kostnaderna för patientresor och för inhyrning av stafettläkare, som i regionerna i norra Sverige utgör två av de allra största utgiftsposterna”, säger Jonas Berggren och avslutar:
”Vi har också ambitionen att norra Sverige ska bli en bra testbäddsarena för glesbygdsmedicin och distansöverbryggande metoder. Vi ligger 25 år före resten av världen och vårt demografiska försprång ska vi vända till vår fördel. Vi siktar på att få fram heta produkter och tjänster, som hjälper oss att leva längre och hälsosammare hemma, samtidigt som vi i ökad utsträckning vill bedriva vård i hemmen”.
För ytterligare information, var vänlig kontakta:
- Bert-Ola Bångman, Sigma IT Consulting. Tel 0703-79 05 33.
E-post: bert-ola.bangman@sigma.se
- David Österlindh, Sigma IT Consulting, tel. 0733-51 48 24.
E-post: david.osterlindh@sigma.se
Ämnen
Sigma är ett ledande konsultföretag som arbetar för att öka sina kunders konkurrenskraft. För att nå dit kombinerar vi vårt tekniska know-how med ett brinnande intresse för att ständigt utveckla bättre lösningar. Vi är 2 200 medarbetare i elva länder.
Sigma ägs av Danir AB, som är familjen Dan Olofssons holdingbolag.